Zelfvertrouwen van je kind vergroten? Help je kind in het nu te zijn
3 maart 2021 

Zelfvertrouwen van je kind vergroten? Help je kind in het nu te zijn

Het zelfvertrouwen van je kind vergroten door in het nu te zijn. Klinkt mooi! Hippe term ook, in het nu zijn. Dat staat voor…  ja, wat eigenlijk? Het wordt vaak genoemd als je het hebt over je goed voelen, ontspannen zijn. Er zijn talloze boeken geschreven over in het nu zijn.

Ik vind een fijne, simpele omschrijving van in het nu zijn dat het goed met je gaat. Omdat je geen zorgen hebt voor morgen. En je bent niet bezig met wat er gisteren was. Je zit lekker in je vel, hebt zelfvertrouwen, bent tevreden en blij. Je geniet van het moment. 

Je kind in het nu

Kinderen kunnen het heel goed, genieten van het moment. Sterker nog, kinderen zijn meesters in het volledig opgaan met waarmee ze bezig zijn, in een flow zijn. 

Je herkent het vast wel, je kind dat zo in zijn spel opgaat dat hij jou niet hoort als je hem wat vraagt. Hoewel soms irritant, omdat jij op dat moment graag wilt dat hij doet wat jij graag wilt, is het een kwaliteit om blij mee te zijn.  

Toch heb ik in mijn praktijk ook veel kinderen gezien die te veel last hadden van zorgen voor morgen. Ze dachten ook te veel terug aan wat er eerder al was gebeurd. Ze waren te weinig in het nu. Het zelfvertrouwen van je kind vraagt in feite om in het nu te zijn. 

Jezelf rustig maken

Zoals ik ook schrijf in andere artikelen, bijvoorbeeld over drukke kinderen, zocht ik ook bij dit ‘probleem' altijd samen met het kind naar oplossingen. 

Bijna elk kind weet zelf wat nodig is. Intuïtief voelt een kind aan dat de oplossing ligt bij jezelf rustig maken en bij het sturen van je gedachten.

Dus gingen we samen op zoek naar wat bij hem of haar werkte. 

Wat vertelden ouders mij als hun kind geleerd had om zelf ervoor te zorgen meer in het nu te zijn?

  • Hun kind bloeide op, zat lekkerder in zijn vel, was meer ontspannen, minder onzeker. Was meer in het nu. 
  • Hun kind was ook vaker aan het spelen, fijner aan het spelen ook.
  • En op school ging het ook beter.

Op allerlei fronten ging het lekkerder.

En sowieso spatte er bij hun kind er van af dat hij veel meer zelfvertrouwen had. 

Het zelfvertrouwen van je kind en jou 😊, neemt namelijk ALTIJD toe als je leert om jezelf rustig te maken

en te ontspannen en als je leert om grip te hebben op je gedachten.
Dit is wat ik noem het domino-effect. Klik hier voor een artikel over leren in slaap te vallen zonder papa of mama. Dan treedt ook het domino-effect op. 

Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down