Hoe kan je kind in slaap vallen zonder jou?
2 maart 2021 

Hoe kan je kind in slaap vallen zonder jou?

Hoe je kind in slaap kan vallen zonder jou? Ik ga je er meer over vertellen. Eerst even dit:

Als je kind iets leert gebeurt er op andere fronten ook van alles

Zoals dominosteentjes die achter elkaar omvallen.

Dus stel: je kind heeft ‘s avonds moeite om zonder jou erbij in slaap te vallen. Dit kan altijd al zo zijn geweest of het is opeens iets nieuws. Het gebeurt nogal eens bij de geboorte van broer of zus of bij een andere grote verandering. 

Je kind wil perse dat jij bij hem blijft tot hij slaapt. Ga jij eerder weg, dan houdt hij je tegen. Of hij roept je na een paar minuten. Of hij staat opeens weer naast zijn bed…

Wat nu?

Je kind wil niet in slaap vallen zonder jou

Je kind rekent op jou. Omdat jij groter, sterker, wijzer bent.

Voor je kind is de fijnste oplossing dat jij lekker elke avond bij hem komt liggen. 

Maar wat is er echt aan de hand?

Het is nodig dat je kind iets leert

Namelijk zich veilig en ontspannen voelen, zichzelf rustig maken en zo gaan liggen dat hij vanzelf in slaap valt.

Want je kind krijgt het nog niet zelf voor elkaar.
Jouw hulp is nodig om het wél voor elkaar te krijgen.

Je kind heeft jou nodig om te leren hoe hij het fijn en veilig vindt in zijn bed. Je kind moet leren hoe hij in slaap kan vallen zonder jou en hoe hij dat dus in zijn eentje fixt. 

Daar zijn allerlei manieren voor, dus hoe je het precies doet kan variëren.
Maar wat jij sowieso doet is dat je je kind helpt om te leren. Jullie doen het samen: je kind vertrouwt op jou. Bijvoorbeeld dat jij steeds weer even komt om hem gerust te stellen. 

Het domino-effect

En als je kind dan geleerd heeft om het fijn in zijn bed te hebben en lekker te gaan slapen, dan treedt het domino-effect op. Je kind heeft ondertussen ook nog eens heel veel meer vertrouwen gekregen: 

  • Vertrouwen in zichzelf dat hij het fijn voor zichzelf kan maken. 
  • Vertrouwen in zichzelf dat hij grip krijgt op iets wat niet fijn is.
  • En vertrouwen in anderen, dat er hulp is, dat je hulp krijgt of hulp kunt vragen.

Een nieuwe situatie aankunnen

Dit toegenomen zelfvertrouwen helpt vervolgens bij weer een andere, nieuwe situatie waarin je kind zich moet zien te redden. Bijvoorbeeld wennen aan een nieuwe leidster op het kinderdagverblijf of een andere juf of meester op school. 

Heb je lekker veel zelfvertrouwen, dan denk je bij zo'n verandering iets als: “Oei, best wel spannend, maar het komt vast wel goed…. ik durf het wel, ik kan het wel, de dag doorbrengen met deze juf die ik niet ken.” 

Je kind kan in slaap vallen zonder jou en nog zoveel meer!

Vanuit zijn zelfvertrouwen beweegt je kind soepel mee met een verandering, met iets onbekends, iets onverwachts. Je kind gebruikt zijn veerkracht. Die nog weer eens enorm wordt versterkt door zo'n positieve ervaring. Het is het volgende domino-steentje dat wordt geraakt.

Veerkracht maakt je sterk. Het helpt je om met tegenslagen om te gaan. Lies en ik noemen dit de hobbels en bobbels van het leven. 

Heb je meer tips nodig? Lees hier door over hoe je drama bij het naar bed brengen vóór kan zijn? Of misschien juist over het vergroten van het zelfvertrouwen van je kind?

Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down