Het zelfvertrouwen van jou en je kind hebben met elkaar te maken
7 januari 2021 

Het zelfvertrouwen van jou en je kind hebben met elkaar te maken

Ja, het zelfvertrouwen van jou en je kind hebben met elkaar te maken. Want het is gewoon zo, kinderen van ouders met een flinke portie zelfvertrouwen, hebben meer vertrouwen in zichzelf en in de wereld om hen heen. Net zoals blije ouders blije kinderen hebben. Meestal 😀.

Zelfvertrouwen van jou en je kind: jullie reageren op elkaar

Je kunt het je voorstellen als dat er een draadje is tussen jou en je kind. Via dat draadje wisselen jullie met elkaar uit. Je kind neemt jouw gevoel over. En jij neemt ook het gevoel van je kind over. Je kent het mechanisme vast. Denk aan wat het met jou doet als je je kind verdrietig ziet…

Rode energie en groene energie

Je kunt het je ook voorstellen als energie die je van elkaar overneemt. Lies en ik maken graag de vergelijking met de kleuren groen en rood. Als je lekker in je vel zit, dan heb je een goede vibe, je straalt fijne, groene energie uit.

Zit je niet lekker in je vel, hangt er een negatieve sfeer om je heen? Dan straal je rode energie uit.
Die rode energie heeft veel kracht,  kan zomaar overspringen naar de groene energie. Waardoor degene die groen is zomaar ook rood wordt. 

Kindercoach

Kinderen begrijpen dit principe super goed. Ik gebruikte het vaak als kindercoach. Ik vroeg ze zichzelf te tekenen, gewoon een heel simpel poppetje. En ik vroeg er een kleurtje omheen te doen: een kleur die bij hen past als ze zich fijn voelen. De volgende vraag was mensen op te noemen waar ze wel eens last van hebben. Omdat er gemopper of ruzie is. Of wat anders wat maakt dat ze zich dan niet meer fijn voelden. Het tekenen van papa, mama, vriendjes, broertjes of zusjes waar ze last van hadden, met de juiste nare kleur er omheen, maakte het meteen duidelijk:

Ze begrepen exact dat het belangrijk is om een fijne kleur om je heen te hebben. Dat je die fijne kleur houdt. Dat je niet een nare kleur van een ander moet overnemen. Waarna we samen onderzochten hoe ze hun eigen kleur konden behouden. 

Jouw energie

Terug naar jou en jouw kleur, jouw energie die om je heen hangt.
Hoe mooi is het dat jij als wijze volwassene de sfeer thuis kunt beïnvloeden?
Dat jij doordat je op groen staat, je ontspannen houding, je kind meeneemt in die ontspanning.

En hoe mooi is het dat als jij met vertrouwen in de wereld staat, jij jouw kind eenzelfde portie zelfvertrouwen meegeeft? Daar hoeft je kind zelf niets voor te doen! Hij / zij neemt het zonder enige moeite van jou over!

Kinderen zijn als een spiegel voor hun ouders: ze laten precies zien wat er bij jou speelt

Jouw kind dat wel wat meer zelfvertrouwen kan gebruiken maakt helder dat het bij jou ook nog wel wat beter kan daarmee. Het mooie is dat als jij hierin groeit, je echt zult gaan zien dat jouw kind met jou meebeweegt.  

In mijn praktijk deed ik naast een paar sessies met het kind er vaak ook een paar met 1 of beide ouders. Hun eigen zelfvertrouwen groeide. Waardoor ze een prachtig voorbeeld voor hun kind werden, ze konden het leven voor-leven.

Voor-leven is dat je laat zien en uitstraalt hoe je het leven leeft

Hoe je geniet.
Hoe je met jezelf omgaat. En met anderen.
En hoe je dealt met de hobbels en bobbels van het leven.

 

 

Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down