3 tips om uit gedoe met je kinderen te blijven
3 februari 2021 

3 tips om uit gedoe met je kinderen te blijven

Gedoe met je kinderen of we nou in een lockdown zitten of niet, soms zit je er ineens middenin. Als je even niet oplet gaat het van gedoe over naar mopperen… En ben je nog verder van huis. Mocht je daar meer over willen lezen kijk dan eens naar dit blog van Juud Mopperend kind, mopperende ouder.

Liever blijf je uit de moppersfeer én uit gedoe met je kinderen. Maar hoe doe je dat?

Tip 1: wees gedoe met je kinderen voor

Richt je op het goede.
Klinkt zo simpel als wat. En dat is het ook. Gewoon doen.
Kijk naar wat er goed gaat en vul jezelf daarmee. Zie dat de kinderen al heel de middag leuk hebben gespeeld. Benoem dat voor jezelf of hardop. En wees dankbaar daarvoor. Zo blijf jij in een positieve vibe, je zet jezelf op groen zoals Juud dat noemt. En die fijne groene vibe voelen je kinderen ook!

Tip 2: grijp in bij opkomend gedoe

Pas iets aan: help je kinderen op weg in hun spel, of help ze zoeken naar andere mogelijkheden. Of doe zelf iets anders. Ik denk vaak: “de koek is op, tijd voor komkommer en soepstengels met smeerkaas en pindakaas.” Tenminste, wanneer het zo tegen het einde van de middag loopt. Of de tv mag aan.
Hoe dan ook, doe iets anders: doorbreek de situatie. Vaak ben je het gedoe met je kinderen dan voor.

Tip 3: wanneer het toch mopperen wordt…

Om te beginnen, dit gebeurt gewoon. Het hoort erbij. Soms is het zelfs nodig.

Ga niet zitten mokken, pak het probleem beet. Zet de volgende 3 stappen:

  1. Stel vast dat je in gedoe met je kinderen zit. Voel wat er bij jou aan de hand is, merk je irritatie op of wat er dan ook is.
  2. Ontspan: laat wat er bij jou zit los. Bijvoorbeeld spanning in je schouders of nek, als die daar zit. Doe dat door een paar keer met aandacht in en uit te ademen. Vul je zelf met frisse energie en laat de negativiteit los.
  3. Doe iets anders dan dat je deed: leun letterlijk achterover, voel de rugleuning, voel je voeten op de vloer. Praat anders, pas je toon aan naar een vriendelijke. Of maak een grap.
    Deze helpt bij ons altijd: “Ik zet even de deur open hoor. Willen alle mopperkonten naar buiten gaan!?” roep ik dan. Vervolgens check ik het bij de kinderen: “Zijn ze weg? Mooi.” En daarmee is het bij mij in ieder geval klaar en meestal bij de kinderen ook.

 

Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down